Nechte se překvapit chutí našich koktejlů!
Zpět do obchodu

Registrace

Jak rozdělujeme koktejly

Co možná nevíte o koktejlech?

 

Základní rozdělení koktejlů bychom mohli určit podle typu a to na „ShortDrink“ (krátký nápoj) / do 14 cl /
a „Long Drink“(dlouhý nápoj) / nad 15 cl /. Další dělení drinků, které byli popsáni již v mnoha barmanských
knihách od roku 1930, je podle skupin a typu složení a přípravy drinků. Některé z nich uvádím níže. V současné době však nejčastěji rozdělujeme koktejly podle typu alkoholu a některých nejoblíbenějších skupin koktejlů jako jsou např. Colada´s – na bázi kokosového mléka, džusu a alkoholu, Punche´s – na bázi rumu a džusů z tropického ovoce nebo Smoothie´s – na bázi zmrzliny či jogurtu.

APERITIVY – nápoj podávaný před jídlem (obvykle short drink), navozuje chuť k jídlu

BOWLE - nápoj pro větší společnost, skládá se většinou z bílého vína a sektu nebo šampaňského (suchého nebo polosuchého) s přidáním čerstvého (i kompotovaného) ovoce. Podává se ledově studená. Nejvhodnější druhy ovoce: ananas, jahody, maliny, broskve, meruňky.

COCKTAILS – název koktejlů odvození od vzniků koktejlů jako takových dnes se tento název používá jako všeobecný. Typický koktejl byl podáván do skla tipu V-shape bez ledu. Obsah těchto koktejlů byl okolo 1 dcl

COBBLERS – dlouhé nápoje bez sody, toniku nebo jiných perlivých nápojů. Hlavní suroviny: víno – červené, bílé, portské, sherry, sekty, lihoviny: whisky, vodka, rum, likéry. Zdobíme ovocem čerstvým nebo kompotovaným.

COOLERS – dlouhé nápoje na bázi kůry z citrusových plodů, alkoholu, perlivým nápojem a na ledu

COLLINSES - dlouhé nápoje na bázi alkoholu, cukrového sirupu, citronové šťávy, angostury a sody.

CRUSTAS (krasty) – hlavně pánské nápoje, pijí se večer po jídle na závěr společenského posezení a jsou typické zdobením skla tzv. krustou

DAISIES (deizis) – vhodné pro horké letní dny, long drinks. Složení: směs destilátů a ovocných šťáv přislazených červeným sirupem, dolít sodou. Ozdoba z ovoce.

EGG – NOGGS – drink z mléka nebo smetany, žloutku nebo vejce, cukru a lihoviny (rum, brandy).

FIXES (fixy) – dlouhé nápoje s vyšším obsahem alkoholu

FIZZES (fizy) – nejznámější hned po koktejlech. Složení: cukr nebo cukrový sirup, citrónová šťáva, lihovina, nealko. Někdy se přidává i vejce.

FLIPS – krátké nápoje. Složení: žloutek, cukr a alkohol. V šejkru. Připravuje se i teplý. (dříve z vařeného piva, do kterého se všlehaly žloutky a přidal rum).

FRAPPÉS (frapé) dlouhé nápoje a GLACÉS (glasé) – krátké nápoje především pro pány. Jakákoli lihovina na led. Používal se jako aperitiv i jako digestiv. Frappés – drcený led, Glacés – kostky ledu.

GROGY – teplé nápoje s pravidla obsahující lihovinu, cukr, hřebíček

HIGHBALLS – dlouhé nápoje s menším obsahem alkoholu obsahující dvě složky alkoholu a sycené nealkoholické nápoje

ICE CREAM FRAPPÉS – zmrzlinové nápoje, většinou bez alkoholu, ale lépe s alkoholem. Složení: zmrzlina, mléko, aromatické přísady (ovoce, ovocné šťávy, sirupy). Podáváme např. odpoledne místo kávy.

JULEPS (džulepy) – dlouhé nápoje pro letní dny. Nejdůležitější složkou je led. Dále čerstvá máta, cukr nebo cukrový sirup, destilát, ovoce na ozdobu.

LEMONADES (limonády) – nealkoholické nápoje, tiší žízeň, proto musí být vychlazené. Připravují se ze sirupu a sody, ovocných šťáv, cukru a sody nebo z ovocných sirupů a sody.

MILK SHAKES – dlouhé drinky na bázi mléka

POUSSE – CAFÉS – míchané nápoje bez ledu. Složení: několik různobarevných likérů, destilátů, případně i nealko. Podávají se po jídle – pijí se k černé kávě.

PUNCHES (punče) – drinky z lehkého vína, ovocných šťáv, ovoce a destilátů. V létě se servírují studené s ledem, v zimě horké.

SODAS – barové nápoje se sodou, jsou vhodné jako aperitiv. Nejpopulárnější – whisky soda. Ale i z vodky, rumu, brandy, campari, becherovka, vermut v kombinaci se sodou, tonikem, minerální vodou.

SORBETS – dlouhé nápoje s malým obsahem alkoholu. Základem je sorbetová zmrzlina, která se doplňuje destilátem, likérem, vínem, sektem, ovocnými šťávami nebo i smetanou. Podávají se jako osvěžující nápoj v odpoledních hodinách.

SOURS – koktejly obsahující destilát, citrusová šťáva, cukrový sirup nebo cukr, případně další přísady.

TODDIES – horké nápoje nabázi alkoholu, cukru nebo medu, citronové šťávy a horké vody

SPECIAL, VARIOUS DRINKS, FANCY DRINKS – tyto nápoje poskytují prostor pro vynalézavost, tvořivost a fantazii. Jsou to nápoje podléhající módě. Nejsou pro ně žádná pravidla. 

(Text převzat z České barmanské asociace - www.cbanet.cz )

google-site-verification: googleb13605f6d40834f0.html

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení